12 Μαρ 2013

Μαρτυρία Γονέα αποβιώσαντος παιδιού με καρδιοπάθεια

Ακολουθεί μαρτυρία του Αργύρη Κυρίδη, γονέα παιδιού με καρδιοπάθεια που δυστυχώς έχασε τη μάχη με τη ζωή, σχετικά με το Ωνάσειο που επέλεξε να χειρουργήσει την Άννα-Μαρία, ένα βρέφος με σπάνια σύμπλοκη καρδιοπάθεια, αντί να της επιτρέψει να απευθυνθεί σε πιο εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού 


Στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 1000 παιδιά το χρόνο με συγγενείς καρδιοπάθειες. από αυτά κάποια μεταφέρονται στο ΜΗΤΕΡΑ και κάποια στο Ωνάσειο που αυτή τη στιγμή είναι τα μοναδικά παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα στην Ελλάδα. Κάποιοι γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα φεύγουν στο εξωτερικό και κάποια πεθαίνουν επειδή δεν έχει διαγνωστεί η καρδιοπάθεια τους. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν νοσηλεία στο εξωτερικο παρά μόνο αν οι διευθυντές των παραπάνω κλινικών βεβαιώσουν ότι η πάθηση του παιδιού δεν αντιμετωπίζεται στις κλινικές τους. Κάτι το οποίο δεν το κάνουν ποτέ και καταδικάζουν κάποια παιδιά σε βέβαιο θάνατο.
Η διάγνωση της καρδιοπάθειας της Μαρίας-Ελένης της κόρης μας έγινε την 24η εβδομάδα της κύησης. Η πρώτη επαφή που είχαμε με τους γιατρούς του Ωνασείου έγινε τρεις μήνες πριν τη γέννηση της, και μας διαβεβαίωσαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν χειρουργικά την συγκεκριμένη πάθηση. Η καρδιοπάθεια της, διπλοέξοδος δεξιά κοιλία(DORV) είναι μια πολύ σπάνια και σύμπλοκη καρδιοπάθεια. 5-10 παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα με αυτή τη πάθηση. Σε ερώτηση μας αν θα έπρεπε να μεταβούμε στο εξωτερικό για τη γέννηση και την εγχείρηση της οι γιατροί του Ωνασείου μας απάντησαν "όχι" και μας επιβεβαίωσαν ότι έχουν την εμπειρία να το αντιμετωπίσουν. Η εγχείρηση της πραγματοποιήθηκε όταν ήταν 41 ημερών επειδη οι γιατροί που την παρακολουθούσαν έκριναν ότι τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή. Η εγχείρηση απέτυχε παταγωδώς και της προκάλεσαν επιπλέον βλάβες στη καρδούλα της(ανεπάρκεια στις τρεις από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς).Στην ερώτησή μας για το πως προκλήθηκε αυτό, ο γιατρός μας απάντησε ότι έπρεπε να σκαλίσει κάτω από τις βαλβίδες. Η Μαρία-Ελένη έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ενάντια στην ασθένεια της, ενάντια σε κάποιους γιατρούς και ενάντια σε ένα σάπιο σύστημα υγείας. Τελικά έχασε αυτή τη δύσκολη μάχη εξ'αιτίας της αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της απανθρωπιάς κάποιων γιατρών. Στους 7 μήνες που μείναμε στο Ωνάσειο δεν εμφανίστηκε κανένα άλλο παιδί με τη συγκεκριμένη καρδιοπάθεια.
Το Ωνάσειο δεν ελέγχεται και δεν αξιολογείται από κανέναν. Έως και το 2006 το Ωνάσειο αξιολογούνταν από μια ευρωπαϊκή εταιρία με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή. Από το 2007 που διευθυντής έγινε ο κύριος Αζαριάδης, οι γιατροί δρουν ανεξέλεγκτοι κάνοντας πειράματα στα δικά μας παιδιά. Με δική μας έρευνα τώρα διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας του Ωνασείου είναι 80% ενώ τα ποσοστά επιτυχίας σε νοσοκομείο του Λονδίνου είναι 97,8% και στο νοσοκομείο της Βοστόνης είναι 99% στις σύμπλοκες καρδιοπάθειες. Για το συγκεκριμένο ποσοστό του Ωνασείου μας ενημέρωσαν οι γιατροί μετά την αποτυχημένη εγχείρηση της κόρης μας λέγοντας μας "εμείς βλέπουμε συχνά τον θάνατο και δυστυχώς το 20% των παιδιών με σύμπλοκες καρδιοπάθειες το χάνουμε".
Σε προσπάθεια μας να κινηθούμε δικαστικά η απάντηση των δικηγόρων είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τους γιατρούς και ειδικά με τους γιατρούς του Ωνασείου που θεωρείται το καλύτερο καρδιοχειρουργικό κέντρο, είναι όλοι μια κλίκα που υποστηρίζονται μεταξύ τους. Σε συνάντηση μας με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αηδόνη τον Νοέμβριο του 2010 μας απάντησε ότι δυστυχώς το σύστημα είναι φτιαγμένο ώστε να εξυπηρετεί κάποιους μεγαλογιατρούς και όχι τους πολίτες. Σε ερώτηση μας αν ελέγχεται το Ωνάσειο από το Υπουργείο Υγείας απέφυγε να μας απαντήσει.
Με ποια κριτήρια θεωρείτε το Ωνάσειο πρότυπο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο;
Γιατί αδιαφορεί ένα ολόκληρο σύστημα υγείας για τους θανάτους των παιδιών;
Εχει κάποιος συμφέροντα από τους θανάτους των παιδιών μας;
Θα θέλαμε να πούμε σε όλους τους υποψήφιους γονείς ότι είναι πολύ σημαντικός ο υπέρηχος Β επιπέδου κατά την κύηση και αν γίνεται διάγνωση κάποιας καρδιοπάθειας να κάνουν τη δική τους έρευνα και να μην εμπιστεύονται εύκολα τους γιατρούς γιατί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Argiris Kiridis

1 σχόλιο:

  1. Εγώ πάω δικαστικά για αθρωποκτονια από αμέλεια όλους αυτούς που συμμετείχαν στον θάνατο του μικρού μου. Οριακά αλλά τα καταφέραμεγια να δικαιωθεί η ψυχούλα του..Αν δεν μπορούν να μην αναλαμβάνουν χειρουργεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή