8 Ιαν 2013

Επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 10.000. Γκάφα; Ποια γκάφα;

Γίνεται πολύς λόγος για την γκάφα Μαυραγάνη να απαλλάξει από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων επιτηδευματίες με τζίρο μικρότερο των 10.000. Δείτε σχετικά εδώ

Πράγματι πρόκειται περί γκάφας, αλλά όχι για τους λόγους για τους οποίους προβάλλεται.

Κατ' αρχάς ας σημειώσουμε ότι αυτή είναι μια ρύθμιση που απ΄όσο ξέρω υπάρχει σε όλες σχεδόν της χώρες της Ε.Ε. Το νόημά της είναι να απαλλάσσεται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΦΠΑ ο μικρός επιτηδευματίας. Αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην χαριστικό. Αν κάποιος επιτηδευματίας δεν εντάσσεται στο ΦΠΑ, σημαίνει ότι λειτουργεί σαν τελικός καταναλωτής για τις αγορές και τις δαπάνες που κάνει για τη δραστηριότητά του και συνεπώς χρεώνεται τον ΦΠΑ ως κόστος ή με άλλα λόγια δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ. Άρα ναι μεν δεν μπαίνει "καπέλο"  ο ΦΠΑ στην τιμή πώλησης,  έχει μπει όμως ήδη στην αγορά ή στις δαπάνες που έκανε ο εν λόγω μικρός επιτηδευματίας. Το νόημα λοιπόν είναι να μην επιβαρύνεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μην έχει ανάγκη λογιστή, αλλά παράλληλα να είναι νόμιμος ασκώντας τη δραστηριότητά του. Επίσης με αυτή τη διάταξη ο μικρός επιτηδευματίας απαλλάσσεται από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμη διάταξη για κάποιους που κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα π.χ. να φτιάχνουν κοσμήματα ή κάποιους που ξεκινούν ένα επάγγελμα.

Στην Ελλάδα βέβαια κάνουμε τα εύκολα δύσκολα. Έχοντας πολύ σφιχτούς νόμους και τον ανεκδιήγητο ΚΒΣ με την παγκόσμια πατέντα της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων, αν πούμε ότι κάποιος δεν θα θεωρεί βιβλία και στοιχεία κατ' ευθείαν θεωρούμε ότι δεν θα εκδίδει τίποτα. Μα έτσι πώς θα τεκμαίρεται ο τζίρος και πώς θα μπουν τα κέρδη της δραστηριότητας στην φορολογική δήλωση; Το ότι δεν θα έχει θεωρημένα στοιχεία και δεν θα υπόκειται στις λοιπές υποχρεώσεις επιτηδευματιών δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εκδίδει δικές του αποδείξεις και να μην κρατά ένα βιβλίο για δική του χρήση και για να μπορεί με πρόσφορο τρόπο να αποδείξει τα κέρδη ή τις ζημιές της δραστηριότητάς του. Και μόνο ότι σκεφτόμαστε κατ΄αυτόν τον τρόπο καταδεικνύει πόσο πολύ έχουμε βαπτιστεί μέσα στη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να σκεφτούμε απλά και πρακτικά.

Λέγεται ότι η απαλλαγή των μικρών από το ΦΠΑ προμοτάρει τη φοροδιαφυγή. Γιατί; Κάλλιστα ένας ηλεκτρολόγος όπως δεν έκοβε αποδείξεις τόσο καιρό έτσι μπορεί να μην κόβει κι αν ενταχθεί στην εν λόγω κατηγορία. Κανείς όμως δεν λέει ότι αν απαλλαγεί από την τήρηση βιβλίων αδυνατεί πλέον να κλέψει ΦΠΑ κάτι που είναι διαδεδομένη πρακτική. Π.χ. παίρνει κάποιος μια τηλεόραση για το σπίτι του, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά του, αλλά ζητά και παίρνει τιμολόγιο στο όνομά του. Με αυτόν τον τρόπο κλέβει ΦΠΑ καθώς ό,τι ΦΠΑ πλήρωσε για την τηλεόραση θα του αφαιρεθεί από τον ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία λόγω των πωλήσεών του. Αν όμως απαλλάσσεται από το ΦΠΑ δεν μπορεί πια να το κάνει.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι μια τέτοια διάταξη υπήρχε και στον παλιό ΚΒΣ, με όριο τις 5.000. Όμως έμενε πρακτικά ανενεργή, καθώς οι εφορίες δεν το αναγνώριζαν κι αν κάποιος έκανε εφαρμογή της διάταξης θα έβρισκε πολύ μεγαλύτερο μπελά από αυτόν που προσπαθούσε να αποφύγει.

Αυτή λοιπόν η διάταξη δεν είναι γκάφα για τους λόγους που προβάλλεται. Είναι γκάφα, γιατί δεν δόθηκαν οι σωστές διευκρινίσεις. Όταν για τόσα χρόνια έχουμε όλοι μας εμποτιστεί στη νοοτροπία που έχει επιβάλλει ένα πολύ γραφειοκρατικό σύστημα, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την ελευθερία της επιλογής. Ακόμα χειρότερα, έχουμε χάσει κάθε έννοια καλής πίστης. Δεν εντάσσεσαι στον ΚΦΑΣ; Θα κάνεις φοροδιαφυγή! Τα πράγματα όμως είναι απλά. Με απλές οδηγίες απλουστεύει η ζωή όλων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου